3 שנות אחריות לכל כיסאות הבטיחות!!! פנו אלינו 055-5599028
בואו לבקר אותנו בחנות ונסו את הכיסאות בעצמכם! פנו אלינו 055-5599028
משלוח חינם מעל ₪300. פנו אלינו 055-5599028

כמה זמן תינוק יכול לשהות בכיסא בטיחות?

בטיחות ילדים
שתפו בפייסבוק

כמה זמן תינוק יכול לשהות בכיסא בטיחות? מדריך מקיף להורים

הורים טריים רבים מוצאים את עצמם שואלים: "כמה זמן מותר לתינוק שלי לשהות בכיסא הבטיחות?". זוהי שאלה קריטית, מכיוון שלשימוש נכון ובטוח בכיסא בטיחות יש השפעה ישירה על בריאותו ובטיחותו של התינוק. במאמר זה נפרט את ההמלצות, הסיכונים, וכיצד למזער אותם.

מדוע קיימת הגבלת זמן?

ההמלצה להגביל את זמן השהייה של תינוקות בכיסא בטיחות נובעת ממספר סיבות קריטיות:

  • קשיי נשימה וירידה ברמת חמצן (חנק תנוחתי): תינוקות קטנים, במיוחד בני יומם ועד גיל מספר חודשים בודדים, יושבים בכיסא הבטיחות בתנוחה שעלולה לגרום ל"צניחת" הראש קדימה. תנוחה זו יכולה לחסום באופן חלקי את דרכי הנשימה ולהוביל לירידה ברמת החמצן בדם. מחקרים הראו כי כבר בנסיעות של מעל 30 דקות, חלק מהתינוקות, במיוחד פגים או תינוקות עם בעיות רפואיות, חוו קשיי נשימה משמעותיים.

  • התפתחות עמוד השדרה והצוואר: עמוד השדרה והצוואר של תינוקות רכים עדיין אינם מפותחים דיים כדי לתמוך בראש באופן מלא. שהייה ממושכת בתנוחה קבועה, שאינה מאפשרת תנועה חופשית, עלולה להפעיל לחץ לא רצוי על עמוד השדרה המתפתח ולהשפיע על התפתחותו התקינה.

  • תסמונת המוות בעריסה (SIDS): כיסאות בטיחות אינם מיועדים לשינה שגרתית. תינוקות שנרדמים בכיסא בטיחות נמצאים בסיכון מוגבר לתסמונת המוות בעריסה, במיוחד מתחת לגיל 4 חודשים. הסיבה לכך היא התנוחה הכפופה שעלולה להקשות על נשימה תקינה. מומלץ להעביר תינוק ישן למיטה ישרה וקשיחה ברגע שמתאפשר.

  • השטחת ראש (פלאגיוצפליה): שהייה ממושכת באותה תנוחה, כמו בכיסא בטיחות, עלולה לגרום להשטחה של ראש התינוק, מצב המכונה פלאגיוצפליה תנוחתית. חשוב לאפשר לתינוק מגוון תנוחות במהלך היום, כולל זמן בטן (Tummy Time), כדי למנוע זאת.

המלצות זמן השהייה המקובלות

  • עבור תינוקות שזה עתה נולדו ותינוקות רכים (עד גיל 2-3 חודשים): זוהי התקופה הקריטית ביותר. מומלץ להגביל את משך השהייה הרצוף בכיסא בטיחות למינימום ההכרחי. במידת האפשר, הימנעו מנסיעות ארוכות מאוד. אם נסיעה הכרחית אורכת מעל 30-45 דקות, יש לעצור, להוציא את התינוק מהכיסא, להשכיבו על משטח ישר (כמו שמיכה על הרצפה או סל שכיבה) למספר דקות, להחליף חיתול, להניק/להאכיל, ולאפשר לו תנועה חופשית לפני שממשיכים בנסיעה.

  • לתינוקות מעט גדולים יותר (מעל גיל 2-3 חודשים, ועד כשנה): ככל שהתינוק גדל ומתפתח, ושליטתו בראש ובצוואר משתפרת, הסיכון לקשיי נשימה פוחת. עם זאת, עדיין מומלץ מאוד לאפשר הפסקות יזומות בנסיעות ארוכות. ניתן להאריך מעט את משך הזמן הרצוף, אך עדיין חשוב לאפשר מנוחה מחוץ לכיסא הבטיחות כל שעה וחצי עד שעתיים.

חשוב להדגיש: המלצות אלו מתייחסות לשהייה רצופה. אם התינוק נמצא בכיסא הבטיחות במכונית, ואז יוצא מהמכונית אך נשאר בכיסא הבטיחות (למשל, כשמחברים את הסלקל לעגלה), יש להתייחס לכלל הזמן בו התינוק שוהה בכיסא.

טיפים לשימוש בטוח ונכון בכיסא הבטיחות:

  • עקבו אחר הוראות היצרן: לכל כיסא בטיחות יש הנחיות ספציפיות לגבי גיל, משקל וגובה מקסימליים, וכן הוראות התקנה. הקפידו לקרוא ולפעול לפיהן בקפידה. אל תשתמשו בכיסא בטיחות שאינו מתאים למימדי התינוק או שפג תוקפו.

  • התקנה נכונה: ודאו שכיסא הבטיחות מותקן בצורה הדוקה ויציבה ברכב, בין אם באמצעות איזופיקס או חגורת הבטיחות של הרכב. מומלץ להיעזר בטכנאי מושבי בטיחות מוסמך כדי לוודא התקנה נכונה, במיוחד בהתקנה ראשונית.

  • כיוון נסיעה: תינוקות חייבים לנסוע נגד כיוון הנסיעה לפחות עד גיל שנה, וההמלצה המקצועית בישראל ובעולם היא להמשיך להושיבם נגד כיוון הנסיעה עד גיל שנתיים(במדינות כמו שוודיה אפילו עד גיל 4 לפחות), או עד שהם מגיעים למשקל/גובה המקסימליים המותרים לישיבה נגד כיוון הנסיעה בכיסא הספציפי. ישיבה נגד כיוון הנסיעה מספקת הגנה טובה פי חמישה במקרה של תאונה, מכיוון שגב הכיסא סופג את מירב עוצמת הפגיעה ומגן על ראשו וצווארו העדינים של התינוק.

  • חגירה נכונה: ודאו שרצועות הרתמה מהודקות היטב לגוף התינוק, כך שניתן להכניס אצבע אחת בלבד בין הרצועה לכתף התינוק. הרצועות צריכות להיות בגובה הכתפיים או מעט מתחתיהן כשהתינוק יושב נגד כיוון הנסיעה, ובגובה הכתפיים או מעט מעליהן כשהתינוק יושב עם כיוון הנסיעה.

  • ללא בגדים עבים מדי: הימנעו מלהלביש את התינוק בבגדים עבים מאוד (כמו מעילים נפוחים) בכיסא הבטיחות, מכיוון שהם עלולים לפגוע בהידוק נכון של הרצועות. כסו את התינוק בשמיכה מעל הרצועות אם קר.

  • מעקב וערנות: במהלך הנסיעה, במיוחד בנסיעות ארוכות, שימו לב לתינוק. אם התינוק נראה במצוקה נשימתית, מחוויר או בוכה באופן חריג, עצרו במקום בטוח וטפלו בו. אם יש מבוגר נוסף ברכב, מומלץ שאחד ההורים ישב ליד התינוק ויעקוב אחריו.

  • הימנעו מהשארת תינוק ישן בכיסא בטיחות: אם התינוק נרדם בכיסא הבטיחות מחוץ לרכב (למשל בבית או בגינה), העבירו אותו למיטה ישרה וקשיחה בהקדם האפשרי.

לסיכום, כיסא בטיחות הוא אמצעי הצלה קריטי, אך יש להשתמש בו בחוכמה ובמתינות, במיוחד בגילאים הרכים. הקפדה על ההמלצות והבנת הסיכונים תבטיח נסיעה בטוחה ומוגנת עבור ילדכם.

לידיעתך, באתר זה נעשה שימוש בקבצי cookies. המשך גלישתך באתר מהווה הסכמה לשימוש זה.